OTIB maakt gebruik van functionele cookies. Wilt u weten hoe OTIB omgaat met cookies bekijk dan het Privacy statement.
De Arbowet geeft richting aan beleid en arbeidsomstandigheden. Werkgever en werknemer zijn beide verantwoordelijk voor een gezonde en veilige werkplek.
Zowel de werkgever als de werknemer dient zich te houden aan de Arboregels die de overheid oplegt. Net als aan de voorschriften uit de CAO. Sommige NEN-normen, opgelegd door het Nederlands Normalisatie-Instituut, zijn ook wettelijk verplicht.
De Inspectie SZW zorgt voor handhaving van de Arbowet. De Inspectie SZW inspecteert regelmatig of werkgevers én werknemers zich aan de arboregels houden. Hun prioriteit ligt daarbij op werksituaties die ernstige gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Bij overtreding kan de Inspectie SZW een aantal maatregelen opleggen, variërend van een waarschuwing tot een boete of zelfs stillegging van het werk.
In het Arbobeleid, een uitwerking van de Arbowet, staan nadere regels waaraan zowel werkgever als werknemer zich moet houden om arbeidsrisico's tegen te gaan. Er staan ook afwijkende en aanvullende regels voor een aantal sectoren en categorieën werknemers in.
Het is van groot belang om een helder beschreven Arbobeleid te hebben én uit te voeren. Als een werknemer schade lijdt door het werk, kan hij het bedrijf daarvoor aansprakelijk stellen en een schadevergoeding eisen. Het bedrijf moet dan kunnen aantonen dat er – in operationele en economische zin – alles aan is gedaan dat redelijkerwijs haalbaar is om schade te voorkomen.
Voor ondersteuning bij het Arbobeleid hebben werkgevers de vrijheid om te kiezen uit een Arbodienst of een arbodeskundige. Er moet altijd een contract met een gecertificeerd bedrijfsarts worden afgesloten.