X

OTIB maakt gebruik van functionele cookies. Wilt u weten hoe OTIB omgaat met cookies bekijk dan het Privacy statement

Home | Disclaimer | Privacy | Sitemap | Contact

Vervangingskosten

Vervangingskosten, het woord zegt het al, zijn de kosten die gemaakt worden wanneer een medewerker vervangen moet worden.

Veel onderzoeken laten zien dat de kosten voor het vervangen van een vertrokken medewerker kunnen variëren van 20% van het jaarsalaris tot maar liefst 200% van het jaarsalaris. De kosten voor vervanging van productiemedewerkers zijn van een andere omvang dan die van medewerkers met bijvoorbeeld een commerciële functie of projectleiders.

Denk bijvoorbeeld ook aan opleidingskosten die gemaakt worden voor nieuwe medewerkers om hen het werk te kunnen laten doen waarvoor zij zijn aangenomen. Maar ook kosten voor het verlies van klanten doordat zij hun vaste monteur of contactpersoon kwijt raken moeten meegenomen worden.

Vervangingskosten bestaan uit:

  • Kosten voor vertrek van medewerkers: alle kosten voor het uitvoeren van exitgesprekken, de tijd die door verschillende functionarissen (management en administratie) wordt besteed aan het vertrek van medewerkers, eventuele juridische kosten of outplacementkosten.
  • Kosten voor werving en selectie: alle kosten voor werving via advertenties in de media, kosten voor recruiters (intern en/of extern), vergoedingen, “sign-in bonussen”, selectietesten (van psychologisch selectie onderzoek, assessmentcenter tot en met het gebruik van selectietools waaraan meestal abonnementskosten zijn verbonden), eventueel uitbetaalde reiskosten aan sollicitanten, administratieve kosten rondom de werving en selectie van nieuwe medewerkers, managementtijd die besteed wordt aan sollicitanten.
  • Kosten voor inwerken, opleiden en het ontwikkelen van nieuwe medewerkers: alle kosten voor het ontwikkelen en uitvoeren van inwerkprogramma’s, een (specialistische) opleiding die noodzakelijk is voor medewerkers voordat zij überhaupt aan de slag kunnen gaan, managementtijd of tijd van collega’s die besteed wordt om de nieuwe medewerkers in te werken.
  • Kosten van de effecten van het verloop: alle kosten voor productiviteitsverlies (het werk dat blijft liggen, service die niet geleverd kan worden etc.), ontevreden klanten, gemiste orders etc., de extra managementtijd die nodig is om de gevolgen van verloop zo goed mogelijk te managen, verlies van kennis en deskundigheid, imagoschade in de markt, demotivatie van collega’s, mogelijke uitval van medewerkers als gevolg van toegenomen werkdruk.
  • Kosten voor lagere inzetbaarheid: alle kosten voor de lage(re) inzetbaarheid van nieuwe medewerkers in de eerste maanden doordat de medewerker nog niet voldoende ingewerkt is.