P&O Nieuwsbrief > Nieuwsbrief > “Niet iedereen leest een vacaturetekst op dezelfde manier” Deel op Pinterest
Terugblik P&O-masterclass diversiteit en inclusie
12-12-2019
“Niet iedereen leest een vacaturetekst op dezelfde manier”

Diversiteit en inclusie zijn een verrijking van je personeelsbestand. Maar wat betekent dit voor het vinden, werven en behouden van nieuwe medewerkers? Remco Tanke, senior HR-adviseur bij Van der Sluis Technische Bedrijven in Genemuiden, blikt tevreden terug op de P&O-masterclass diversiteit en inclusie: “Wij begrijpen nu pas echt waarom niet iedereen op onze vacatures reageert.”

Inzicht in culturele achtergronden 

“Wat doen we goed, wat kan er beter?”. Met deze basale vragen nam Remco Tanke, samen met een collega, deel aan de op 4 en 21 november in Zwolle georganiseerde P&O-masterclass diversiteit en inclusie. Terugkijkend op de beide dagdelen is Tanke vooral blij met zijn versterkte inzicht in de culturele diversiteit binnen het bedrijf. “Waarom staat iemand met de ene etnische achtergrond anders in zijn of haar werk dan iemand met een andere etnische achtergrond? En hoe kun je met alle verschillende achtergronden hier niet alleen rekening mee houden, maar ook bewust gebruik van maken? Met mooie praktijkvoorbeelden bood de masterclass theoretisch inzicht én concrete handvatten.”

Aandacht voor vacatureteksten 

Eén van de praktijkvoorbeelden bracht Tanke direct in de actiestand: “Tot voor kort waren  vacatureteksten in ons bedrijf ‘gewoon’ vacatureteksten. Maar voor het bereiken van verschillende groepen zijn ‘gewone’ teksten niet meer ‘gewoon’ genoeg. Juist omdat niet iedereen een vacaturetekst op een zelfde manier leest, is het verstandig om te bezien hoe je deze teksten aantrekkelijker kunt formuleren. Voor het bereiken van meer vrouwen betekent dit bijvoorbeeld dat je beter kunt kiezen voor een andere zinsopbouw en een ander woordgebruik. Meer aandacht voor tekstopbouw geldt evenzeer voor het aantrekken van nieuwe vakmensen met bijvoorbeeld een Turkse, Marokkaanse, Chinese of Syrische achtergrond. Omdat elke cultuur vacatureteksten op een andere manier leest, is het goed om hier nadrukkelijk rekening mee te houden.”

Aandacht op de werkvloer

Diversiteit en inclusie toont zich natuurlijk ook in de begeleiding op de werkvloer. Hoe versta je elkaar echt en hoe kun je effectief met elkaar communiceren? Ook hiervoor heeft Tanke veel aan de masterclass gehad. “In ons bedrijf werken verschillende vakmensen uit Syrië, Polen, Tsjechië en Hongarije. Het is mooi om te zien hoe zij goed worden opgenomen in de groep. En behalve leuke gesprekken in de bouwkeet levert deze diversiteit ook nuttige inzichten op. Het onderlinge begrip is al groot, maar kennis over hun culturele achtergronden kan ons helpen om het begrip nog verder te versterken. De masterclass heeft ons ook in dit opzicht goed geïnspireerd!”