X

OTIB maakt gebruik van functionele cookies. Wilt u weten hoe OTIB omgaat met cookies bekijk dan het Privacy statement

Home | Disclaimer | Privacy | Sitemap | Contact

Diversiteit

Techniek is er voor iedereen die een uitdagende loopbaan zoekt. De installatiebranche bestaat uit ruim 120.000 vakmensen met passie en talent. Zij zijn de kracht van de technische Installatiebranche Toch kent de sector een ondervertegenwoordiging van bijvoorbeeld vrouwen en migranten.
 

Uit onderzoek blijkt dat meer diversiteit leidt tot betere prestaties van de organisatie of de afdeling. Diversiteit is het benutten van de verschillen tussen mensen. Geen enkel succesvol team bestaat tenslotte alleen maar uit aanvallers of verdedigers. 

Diversiteit staat voor alle verschillen tussen mensen, de zichtbare verschillen zoals leeftijd, geslacht en etniciteit, maar ook de minder zichtbare verschillen zoals nationaliteit, religie, gezondheid, seksuele geaardheid, opleidingsniveau, talent en werkstijl. Inclusiviteit betekent het insluiten van die verschillen. Inclusiviteit zorgt voor een werkcultuur waarin iedereen de gelegenheid krijgt om zijn talenten en vaardigheden te ontwikkelen en waarin diversiteit waardevol is.
 

Diversiteit op de werkvloer

Het goed benutten van diversiteit leidt tot meer creativiteit en productiviteit. Organisaties vergroten hun mogelijkheid om te innoveren en kunnen beter inspelen op behoeftes van klanten. Klanten zijn namelijk ook erg divers. Bovendien zorgt diversiteit voor verrijking binnen teams, hetgeen zorgt voor een open en flexibele sfeer en verhoogde motivatie. Een inclusieve organisatie is aantrekkelijk en trekt goed gekwalificeerd personeel aan. Bovendien draagt het benutten van alle talenten en kwaliteiten van het personeel bij aan duurzame inzetbaarheid. Voor vrouwen, meiden, migranten, jongeren, bedrijven en de sector techniek zelf!
Alles begint bij goede informatie en adviezen, enthousiasme en rolmodellen. OTIB biedt een groot scala aan producten en diensten op het gebied van diversiteit. Op diversiteit.otib.nl lees je verhalen, krijg je tips en instrumenten om diversiteit een plaats binnen de organisatie te kunnen geven. 
 
Speciale aandacht voor vrouwen in de techniek.
Het VHTO, landelijk expertisebureau voor vrouwen/meisjes in Bèta-Techniek, heeft een database met vrouwen die werken of studeren in bèta, techniek of ICT. Deze vrouwen kunnen worden ingezet als rolmodel. Voor meer informatie, zie rolmodellendatabase Spiegelbeeld.  
Girlsday  is een jaarlijkse landelijke voorlichtingsdag voor meisjes en techniek. Bedrijven en scholen zetten hun poorten open om meisjes kennis te laten maken met alle aspecten van de techniek.